S posebnim uzbuđenjem najavljujemo treću po redu Gradionicu u organizaciji Društva arhitekata Zadra, Grada Zadra i udruge Eko-Zadar!

Tema je gradski park Vruljica – prostor susreta svih generacija!

Proizvodi radionice moraju biti jednostavna, kreativna, ekonomična i odvažna rješenja ili instalacije.

Termin održavanja je 24. – 26. svibnja 2019. u parku Vruljica i u prostorijama Coin Coworking Zadar (2. kat, Put Murvice 16).

Kao i prijašnjih godina, sudionici mogu biti arhitekti, krajobrazni arhitekti, urbanisti, dizajneri, geografi, sociolozi, komunikolozi i ekonomisti.

Izložbe i prezentacije biti će u sklopu festivala ulične umjetnosti KvartArt.

Moderatori i stručni žiri odabrat će radove koji će se realizirati kao što se to dogodilo sa realizacijama u bivšoj vojarni u ulici Stjepana Radića. http://gradionica.info/2018/06/15/zelenise-i-zutinel-iz-montaze-u-realizaciju/

Sve zainteresirane sudionike molimo prijave šaljite na e-mail adresu:

prijava@gradionica.info (ime / prezime / zanimanje / mob)

do zaključno 20. svibnja​ ili do popunjavanja kvote.​

OBUHVAT

Za park Vruljica ne možemo reći da je potpuno zapušten gradski prostor, ali je svakako marginaliziran i nedovoljno korišten. U svijesti građana park se odnosi samo na mali dio uz potok i dječji vrtić, ali površina Vruljice zapravo je puno veća – gotovo 5 ha! Ova će radionica ispitivati načine aktivacije parka, a proizvodi radionice moraju biti jednostavna, kreativna, ekonomična i odvažna rješenja ili instalacije.

CILJEVI

Kao i do sada, kroz trodnevne intenzivne aktivnosti, razmjenu znanja sudionika različitih struka i aktivnim sudjelovanjem građana cilj je dati poticaj planiranju, projektiranju i mogućim intervencijama u prostoru, istražiti potencijale i dobiti raznolika rješenja korištenja i aktivacije prostora. Osim toga, cilj je i osvješćivanje gradskih vlasti, građana i šire javnosti o postojanju zapuštenih prostora unutar strukture gradskog tkiva te njihovo „vraćanje“ građanima na korištenje.

REZULTATI

Očekujemo kako će kreativne interdisciplinarne radne grupe svojim prijedlozima stvoriti podlogu za daljnje promišljanje prostora. Prezentacija i javna izložba privući će i senzibilizirati struku, građane i različite interesne skupine za ovaj prostor i potaknuti moguću raspravu pa i buduće projekte i natječaje. Očekujemo kako će se kroz raznolike prijedloge, završnu izložbu i prezentaciju u sklopu festivala ulične umjetnosti i kulture KvartArt Zadar te realizaciju najboljih radova stvoriti plodno tlo za aktivaciju i drugih sličnih prostora u gradu. 

Vidimo se! 🙂