Otvorenje izložbe pete Gradionice održalo se 30. travnja u podne u prekrasnom novootvorenom prostoru Providurovog atrija II Palače.

Javnost se uvijek proizvodi onda – i uvijek nanovo – u trenutku konflikta i rasprave.

Tamo gdje konflikt nestaje, nestaje i javnost zajedno s njim.

Oliver Marhart

Ovogodišnja Gradionica bila je programski najizazovnija do sada u kojoj je sudjelovalo preko 70 sudionika!

Društvo arhitekata Zadra u suradnji s Gradom Zadrom i Goethe-Institutom Kroatien, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Grada Zadra, Zadarske županije te Goethe-Instituta od o7. do 19. ožujka 2o22. organiziralo je petu po redu interdisciplinarnu (g)radionicu. Ovog puta tema su bile javne pješačke površine na primjeru Ulice Stjepana Radića u Zadru.

Ove godine smo, osim otvorenih predavanja s vođenjem po gradu, proveli i Gradionicu MINI – radionicu uživo s 28 učenika Tehničke škole Zadar i Strukovne škole Vice Vlatkovića. Učenici su s mentorima, arhitektima iz berlinskog kolektiva ConstructLab, proizveli 5 parkleta – ekstenzija pješačke staze, mini dnevnih boravaka u ulici kojima su oduzeli dio divljih parkirnih mjesta i pretvorili ih u prostor za zadržavanje, okupljanje i spontano sjedenje.

Zaista je impresivno što su uspjeli napraviti u samo par dana!

Drugi dio Gradionice – Gradionica MAXI održao se online. U njemu su sudjelovale 24 mlade osobe: 23 studentice i 1 student. Bili su podijeljeni u 7 timova i to u Zagrebu, Zadru, Splitu, Gornjoj Stubici, Sarajevu i Beču.  Svoje vizije Radićeve ulice kroz proces urbanog pregovaranja kreirali su pod mentorstvom arhitektice Ane Dane Beroš te arhitekata Dinka Peračića i Idisa Turata.

Kako bi se o toj temi što više pričalo i ove su se godine radovi ocjenjivali, što nije bilo nimalo lako. U ocijenjivanju su sudjelovali gosti kritičari – pročelnici upravnih odjela Grada Zadra Dina Bušić, Ante Ćurković i Darko Kasap te opća javnost putem društvenih mreža.

7 timova kreiralo je 7 vizija Radićeve ulice, redom zanimljivih naslova:

1. DisiBaba – Petra Omazić, Matko Puntijar, Franka Omazić

2. Pasarela – Anna-Maria Kušić, Gabriela Lencur, Doria Martinčić

3. Dnevnjak – Lucija Župa, Kristina Petrović, Doroteja Benko

4. Behind the curtain – Amila Terzić, Ema Čaluk, Fatima Hafizović, Nejla Hasić – nagrada publike

5. Untitled.3dm – Antonia Vuković, Leonarda Žabek, Karmen Žilić – 3. nagrada

6. RadiKala – Lamia Hadžić, Marija Marić, Ella Senzenberger – 2. nagrada

7. urbani PETCHat – Dora Hrboka, Lucija Majić, Lana Majhut, Paula Mazarekić – 1. nagrada

Čestitamo svima još jednom!

Na otvorenju su o Gradionici govorili Nera Nejašmić Kozina i Petar Kozina, organizatori iz Društva arhitekata Zadra.

Lucija Melada, nastavnica u Tehničkoj školi Zadar, otkrila je kako su učenici izvrsno prihvatili ovakav tip radionice u kojem su napokon mogli opipati struku i povezati se bolje međusobno (tehnička i strukovna škola). Parkleti su se već udomaćili u ulaznom halu škole i postali su dio polivalentnog prostora!

Ana Dana Beroš, arhitektica, ukratko je obrazložila što je urbano pregovaranje i kako su se studenti, nakon prvotnog šoka, snašli u poziciji pregovaranja s drugim timovima. Osim oblikovanja vlastite vizije ulice, morali su pregovarati i s drugim temama, baš poput stvarnog scenarija u javnom prostoru grada.

Darko Kasap, pročelnik Ureda za prostorno uređenje i graditeljstvo, govorio je o širenju pješačkih površina u gradu i o mogućnosti da Radićeva postepeno postane pješačka žila kucavica više centara – od povijesnog Poluotoka, preko centra javnih i društvenih funkcija u bivšoj vojarni pa sve do sportskog centra – Višnjika!

Hvala zaista svima koji su omogućili održavanje ove Gradionice:

gradu Zadru posebno Dini Bušić, Anti Ćurkoviću i Darku Kasapu, Goethe Institutu a posebno Petri Vidović, Ministarstvu kulture i medija, Županiji, Vlasti Mišurac, Nini Ninčević, mentorima Ani Dani, Dinku i Idisu, kolegama iz ConstructLaba, nastavnicima, a posebno Luciji Melada i Jadranki Vdović, Krešimiru Damjanoviću, Branislavu Brkiću, Saši Šimpragi, Magdaleni Bodrožić na sjajnoj naslovnoj fotografiji, Tehničkoj školi Zadar, Strukovnoj školi Vice Vlatkovića, Bogdanu Marovu, Ivani Kurta, Peri Marušiću, stanarima ulice na strpljenju, fotografima i medijima koji nas prate i pišu, učenicima i studentima, ljudima koji stoje iza II Palače te svima koji su na bilo koji način pridonijeli.

Najavljeno pretvaranje Radićeve u pješaku ulicu na jedan dan nismo zaboravili. Taj događaj smo odgodili kako bismo ga povezali s otvorenjem Centra za mlade kada će ta ideja o pješačkoj žili kucavici biti na jedan dan zaista manifestirana u prostoru!

Fotografije: Žeminea Čotrić