U sklopu pete Gradionice održali smo predavanje arhitekta Bogdana Marova i krajobrazne arhitektice Ivane Kurta uz obilazak zadarskih gradskih zidina.

“Od ideje do realizacije prošlo je 17 godina”- rekao je arhitekt Marov. Birokratske zavrzlame, pregovaranje s konzervatorima i brojnim drugim službama, arheološka istraživanja, izazovi na gradilištu i odabir materijala bile su samo neke od tema.

Bedemi zadarskih pobuna (drugi nazivi: gradske zidine, Muraj) su značajan fortifikacijski sustav-utvrda samog središta grada Zadra. Bedemi su izgrađeni u 12 i 13. stoljeću, te su ojačani u 16. stoljeću, za potrebe obrane Mlečana, tadašnjih vlasnika grada Zadra od strane turskih osvajača. Grad Zadar je sačuvao veliki dio svojih srednjovjekovnih bedema, te se danas ti bedemi zovu Bedemi zadarskih pobuna (u spomen jedanaest krvavih buna koje su građani Zadra digli protiv Mletačkih vlasti).

Predmet projekta bila je obnova, uređenje i revitalizacija Bedema u istočnom dijelu grada Zadra, koji predstavljaju najduži neprekinuti niz gradskih zidina na poluotoku, u duljini od 785 metara, od zgrade stare Tehničke škole do Trga tri bunara.

Zbog iznimnog povijesno-kulturnog značaja Bedemi su dobili svoju preventivnu zaštitu i upisani su u Registar kulturnih dobara RH, Listu preventivno zaštićenih kulturnih dobara kao nepokretno kulturno dobro.

Izvor: www.zadarbastini.hr

Fotografije: Žeminea Čotrić