U sklopu pete Gradionice održali smo nekoliko predavanja s temom javnih pješačkih površina i intervencija u javnom prostoru.

8. ožujka u multimedijalnoj dvorani Kneževe palače osnivač arhitektonskog kolektiva ConstructLab iz Berlina, Alexander Römer i Dan Doročić su održali prezentaciju njihovog rada. Riječ je o suradničkoj građevinskoj praksi, kod koje za razliku od tradicionalnog arhitektonskog procesa gdje arhitekt dizajnira, a klijent gradi, ConstructLab spaja dizajn i konstrukciju projekta. Projekti na kojima rade su od recikliranih materijala i često privremeni kako bi se sirovine mogle ponovno upotrijebiti. ConstructLab postavlja projekt unutar društvenog, ekološkog i vremenskog okvira povezujući kreativno i praktično te razmišljanje i stvaranje. Kao kolektiv sudjelovali su na Venecijanskom bijenalu arhitekture, gosti u Južnokorejskom paviljonu prošle godine, na Čikaškom bijenalu arhitekture 2019., na velikom suradničkom projektu Baupalast u Berlinu te na brojnim manjim i većim intervencijama u Njemačkoj, Portugalu, Francuskoj, Švicarskoj, SAD-u itd.

10. ožujka zadarski arhitekt Pero Marušić prezentirao je svoja dva urbanističko-arhitektonska projekta: urbanističku studiju povezivanja zone Gaženica sa centrom grada Zadra i idejni projekt urbanističkog plana uređenja zone Kolovare.

11. ožujka održan je razgovor u koncertnoj dvorani Kneževe palače između arhitekata Dinka Peračića, Idisa Turata i Ane-Dane Beroš (online) kojeg je moderirao Krešimir Damjanović. U žustru raspravu uključili su se i brojni posjetitelji.

Ulica, kao jedan od prototipova javnog prostora u sebi nosi mnogobrojne različite, a često i sukobljene interese: pješaci, kretanje romobila i bicikala, trgovina, ugostiteljstvo, punjenje električnih vozila, parking za dijeljena vozila, stajališta javnog i taxi prijevoza, dostava, otpad i druge komunalne djelatnosti, proizvodnja energije i klimatska zaštita, informacijska javna domena, oglašavanje, odmor i rekreacija, događaji i programi (od pojedinačnih uličnih svirača do masovnih scena), te razni drugi oblici korištenja i prisvajanja prostor–vremena. Sukobljavanje različitih interesa u prostoru, te posljedično „urbano pregovaranje“ koje tome slijedi, ako je dobro vođeno, može dovesti do živopisnih, neviđenih gradotvornih situacija, što je cilj svake pa i ove Gradionice.

Kroz rješavanje zadatka sudionici će se osvrnuti na sljedeće teme, programe koji zauzimaju ulicu, odnosno sudjeluju u „borbi za pločnik“. Prijedlog mentora je da od 11 prijavljenih timova svaki izabere po jednu različitu temu, odnosno
poziciju koju će zastupati u „urbanom pregovaranju“, ili predloži vlastitu: pješaci, vozila, trgovina, ugostiteljstvo, eventi, priroda, info, alternativna stvarnost, umjetnost, stanovanje, rekreacija.