Javna tribina pod nazivom „Građanski razgovor: Kakvu Vruljicu bi ti?“ održana je 14. svibnja u Gradskoj knjižnici Zadar.  Na javnoj tribini predstavljeni su rezultati ankete koja je provođena u periodu od 23. travnja do 7. svibnja putem dvije glasačke kutije od kojih je jedna bila postavljena na ulazu u Gradsku knjižnicu Zadar, a druga u uredskim prostorijama udruge „Eko-Zadar“ gdje su građani/ke mogli listić ispuniti neograničeni broj puta. Anketiranje je također provođeno i online putem obrasca postavljenog na mrežnim stranicama udruge pri čemu je broj odgovora u online anketi limitiran na 1 odgovor po vlasniku e-mail adrese. 370 odgovora stiglo je online, dok je 46 zabilježeno u glasačkim kutijama. Odgovori na anketna pitanja analizirani su i dostavljeni  Društvu arhitekata Zadra kako bi poslužili kao podloga arhitektima i drugim članovima/cama interdisciplinarnih timova koji će sudjelovati na arhitektonskoj radionici „Gradionica“ od 24. do 26. svibnja 2019., a koja će se baviti upravo parkom Vruljica.

Na javnoj tribini kao uvodničari govorili s dopredsjednik Društva arhitekata Zadra  Petak Kozina i pročelnik UO za EU fondove Grada Zadra Šime Erlić.Moderatorica tribine bila je Nives Rogoznica iz udruge „Eko-Zadar“ .  Na tribini su sudjelovali brojni stanari/ke obodnog područja parka Vruljica.

ZAKLJUČCI TRIBINE:

– Građani/ke ne žele značajnije intervencije u park Vruljica i njegovu namjenu. Dio nazočnih izražava strah od gubitka identiteta parka kao svojevrsnog kavrtovskog parka što bi se po njima moglo dogoditi ide li se u veće osuvremenjivanje. Izražen je i strah od nastavka daljnje devastacije zelenila u parku i od toga da bi intervencija mogla dovesti do izgradnje i betonizacije.

U parku Vruljica značajna problem predstavljaju automobili koji se, osobito vikendima, mogu zateći parkiranima čak i u samom parku. Postoji potreba da se građanima/kama koji žive uz obod parka omogućiti pristup automobilima do svojih kuća i mogućnost parkiranja, ali i potreba da se istodobno onima koji nisu stanari fizičkim barijerama onemogući pristup vozilima u park.

– Prisutan je problem  boravka vlasnika pasa s psima većih i  opasnijih pasmina čija aktivnost se ne svodi samo na  izvođenje pasa u šetnju već se radi o treniranju s psima. Dodatan problem je i nekultura dijela vlasnika pasa koji ne skupljaju izmet za svojim ljubimcima.

– Jedna od nazočnih građanki izrazila je stav kako je potrebno bolje ograditi park od ceste radi sigurnosti djece.

-Građani/ke navode i potrebu redovitog čišćenja potoka i odvodnih kanala.