Otvorenje izložbe su svojim prisutstvom uveličali učenici, profesori, pročelnici gradskih ureda, novinari i mnogi drugi prisutni građani.

Okupljanjem smo proslavili rezultate velikog truda i kreativnosti učenika Tehničke škole. Otvorili smo izložbu šeste po redu Gradionice – radionice koja se pokazala kao izuzetno uspješan projekt našeg Društva arhitekata Zadra. Jedna od uloga Društva jest približavanje arhitektonske struke javnosti, ali i u ukazivanje na uvijek prisutnu potrebu za brigu o javnom, našem i zajedničkom prostoru.

Tema ovogodišnje Gradionice bila je dizajn urbane opreme od betona u prostoru okoliša Centra za mlade. Učenici nisu samo prihvatili izazov, već su ga i nadmašili svojom neopterećenim radom i talentom.

Dizajniranje klupa nije bilo samo oblikovanje materijala već je to bila kreacija mjesta gdje će mladi ljudi dolaziti, provoditi svoje slobodno vrijeme, razgovarati i inspirirati se. Klupe su provokativne, duhovite i neposredne. Učenici su u dizajnerskom procesu i izrađivali radne makete i konačnu maketu cijelog obuhvata.

No, tu nije bio kraj njihovom angažmanu. Sudjelovali su u cijelom procesu od ideje do izvedbe i zaštite i sanacije. izradi kreiranju oplate pa čak i u samoj izvedbi. Nadamo se da su naučili i kako “se isplati” volontirati i djelovati u javnom prostoru.

Ovom prilikom želimo zahvaliti svima koji su doprinijeli: profesorima Jadranki, Luciji i Šimi koji su uvijek otvoreni za suradnju, koji su usmjeravali i podržavali naše učenike, koji su pituravali zajedno s njima, Gradu Zadru na kontinuiranoj uspješnoj suradnji u proteklih sedam godina, posebno Stefani, Anti i Anamariji, građevinarima koji su unatoč svim nedaćama klupe na kraju ipak izveli, kao i svim medijima sponzorima koji nas prate i koji su svojim doprinosom osigurali da i ovogodišnji rezultat bude uspješan.

Ova izložba svjedoči o snazi suradnje između obrazovanja, struke, uprave i lokalne zajednice. Neka ovaj prostor postane poticaj da i ove dvije ruševine uz “Džunglu” ožive u javnoj i društvenoj namjeni, neka rezultati ove Gradionice budu podsjetnik na snagu i kreativnost mladih, neka nas potaknu da podržimo njihove ideje i ambicije, ulažemo u njih, jer oni su budući arhitekti i dizajneri koji će oblikovati naš javni prostor.

Hvala vam što ste bili danas ovdje s nama!

Želimo vam ugodno sjedenje!

Foto by: Žeminea Čotrić